Zaradi regijske reševalne vaje v soboto poseben prometni režim na Železniški postaji Kranj

Kranj, 7. september 2022 – V soboto, 10. septembra, bo na Železniški postaji Kranj in okolici od jutra do zgodnjega popoldneva potekala obsežna regijska reševalna vaja ‘Železniška nesreča Kranj 2022’. Namen vaje je preveriti in okrepiti usposobljenost za ukrepanje ob nesreči na železnici vseh nosilcev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v gorenjski regiji. Vaja bo zaprta za javnost, prosto gibanje z izjemo sodelujočih na območju vaje ne bo dovoljeno, na sami železniški postaji pa bo veljal poseben prometni režim.

 Vadbene aktivnosti bodo pod okriljem Gasilsko reševalne službe Kranj in Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Urad za operativo, Izpostava Kranj, ter s podporo Mestne občine Kranj in Civilne zaščite MOK potekale med 9. in 15. uro, na njej se bo urilo prek 300 pripadnikov vseh struktur zaščite, reševanja in pomoči – profesionalne in prostovoljne gasilske enote, policijske enote, službe nujne medicinske pomoči (triaža in psihološka pomoč), intervencijske skupine Slovenskih železnic, gorski reševalci, potapljači, jamarji, vodniki reševalnih psov, helikopter Slovenske vojske, medobčinsko redarstvo, Center za socialno delo Gorenjske, druge enote civilne zaščite in drugi.

Trk avtobusa in vlaka, tavajoči poškodovanci

Scenarij vaje predvideva, da voznik avtobusa med vožnjo navzdol po Gaštejskem klancu izgubi nadzor nad vozilom, to prebije varovalno ograjo na mostu čez železniško progo in pade na tire v trenutku, ko mimo pelje kombinirani potniški vlak. Poškoduje se več oseb v avtobusu, vagonu in na železniški postaji. Zaradi suma, da je nekaj potnikov zaradi stresa zapustilo mesto nesreče, se preišče tudi okolica železniške postaje (v smeri Stražišča) in del struge reke Save.

Statisti (markiranti), ki bodo v vaji sodelovali, bodo nosili oštevilčene odsevne jopiče, zato bo jasno, da so vključeni v vajo.

Pomembne informacije za občane

Vaja bo logistično zahtevna in obsežna, zato zaprta za javnost, tako da prosto gibanje z izjemo sodelujočih na območju vaje ne bo dovoljeno. Dolžina delovišča bo več kot 700 metrov, a se bo večji del vaje odvijal na območju železniške postaje (ŽP Kranj), deloma pa tudi na drugi strani ceste ob reki, po zraku in v delu Stražišča (glej sliki – z rumeno je označeno celotno območje vaje). Promet bo na glavni cesti (Supernova Mercator Savski otok–Labore) potekal kot običajno, le v okolici ŽP Kranj bodo za umirjanje prometa po potrebi skrbeli policisti in medobčinski redarji (na sliki 1 označeno z rdečo).

Poseben prometni režim bo tako v času vaje veljal zgolj na železniški postaji, tudi parkirišče bo precej zasedeno s šotori, ki bodo baze posameznih reševalnih služb. Kljub temu bodo potniki, ki nameravajo v soboto v času vaje potovati z vlakom, nemoteno prihajali oziroma odhajali iz ŽP Kranj.

In še posebno opozorilo: na območju vaje in okolici je prepovedana uporaba brezpilotnih zrakoplovov (dronov), ker gre za geografsko območje po Uredbi o izvajanju izvedbene uredbe Komisije (EU) o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov, in za območje intervencije z večjim številom udeleženih oseb in tehničnih sredstev.